CARDANOElismert fejlesztők és befektetők részvételével egyedi blockchain megalkotásán dolgoznak. Egyik alapítója nem más, mint Charles Hoskinson, aki korábban az Ethereum csapatát erősítette, majd onnan csatlakozott a Cardano projekthez. Az ADA a Cardano platform kriptovalutája, mely ugyanazt a funkciót látja el, mint az Ether az Ethereumban: token a platform használatához.

A platformban érdekelt felek:

  • Cardano Alapítvány: marketing és stratégiai fejlesztés
  • IOHK - technológia és blockchain fejlesztés
  • EMURGO - kereskedelem

A Cardano (ADA) 2017.október 1-jén jelent meg a piacon, újoncként szinte rögtön a 13. pozícióban kezdett, jelenleg a Top 10 coin egyike, tőkeértéke 5,6 milliárd dollár. Árfolyama 0,21 USD.

A Cardano egy új blockchain technológia, melyet az IOHK - Input Output Hong Kong - fejlesztett ki, mely egy nagy potenciállal rendelkező tulajdonosi csapat. A cég elkötelezett a peer-to-peer innováció mellett, célja pénzügyi szolgáltatások nyújtása. A Cardano egy decentralizált platform, mely az Ethereumhoz hasonlóan okosszerződésekkel (smart contract) foglalkozik, úgy is mondhatjuk, hogy az Ethereum konkurenciája. A különbség abban rejlik, hogy megoldásokat kínál a szabályozásra, a biztonságra, az irányításra és a hosszú távú tervezésre. 

Az Ouroboros PoS algoritmust használja, melyet a saját csapata fejlesztett ki. Rétegekből épül fel, mely lehetővé teszi a soft fork alatti bővítést is.

  • Settlement réteg - az elszámolásért
  • Control réteg (computing) - okosszerződések futtatásához