NANO


Saját blokk-rács szerkezetét használva, azon jellemzőiben szeretne jobb lenni, amit a Bitcoinnak nem sikerült elérni. Zéró költségű, valós idejú tranzakciókat kínál, korlátlan skálázhatósággal, a Bitcoinra jellemző hatalmas energiafogyasztás nélkül. 


A Nano nem más, mint a RaiBlocks átnevezett verziója, mely változtatás idén januárra vezethető vissza. Az alapokat tekintve semmi sem változott, megfogalmazott célja továbbra is az, hogy hatékony és életképes alternatívája legyen a fiat pénzeknek. 
A blokk-rács infrastruktúra a blockchainhez hasonlóan működik néhány különbséggel. A Nano protokollban minden egyes számlának saját blockchaine van, amit számla-láncnak neveznek. Csakis a számla-lánc felhasználója módosíthatja saját egyéni láncát, mely azt jelenti, hogy a felhasználó frissítheti a blokkokat a saját számla-láncán anélkül, hogy a hálózatra bízná azt. Ez két tranzakciót igényel: egy küldő és egy fogadó tranzakciót. A tranzakció lebonyolításához a fogadó félnek is igazolnia kell azt, ellenkező esetben a tranzakció függőben marad.

A hagyományos elosztott főkönyvekhez képest ebben a rendszerben a Nano csak a számlák egyenlegét tárolja főkönyvén és nem az összes lebonyolított tranzakció történetét. 

A Nano kereskedés több mint 90%-a a Binance-on történik, de a KuCoin-on és a HitBTC-n is kereskedhető.

A Nano egy nagyon is működő megoldást biztosíthat a Bitcoin skálázhatósági és gyorsasági problémáira és jelentősen kevesebb energiát igényel. Ha a Nano a valóságban is olyan jól teljesít, mint papíron, akkor nem kizárt, hogy az elkövetkezendő években Nano-val fizethetünk kávénkért.