Hogyan teljesítenek a kriptovaluták más fizetési módokkal szemben az offline világban?

2018.08.16

A kriptovaluta mintha ősidők óta a jelen lenne, de a valóságban egy nagyon fiatal technológiáról van szó. Kevesebb, mint egy évtizedes koncepció, de ennek ellenére egész jól ismert. 

Természetesen, mint minden más technológia esetén, itt is vannak bizonytalanságok. Sokszor úgy tűnik, hogy az iparág még mindig azon ügyködik, hogy kitalálja vajon milyen szerepet szeretne betölteni, milyen jellemzőket szeretne magáénak tudni vagy milyen területeken kíván elterjedni.

A kriptovaluták egyik legfontosabb jellemzője, hogy fizetőeszközként használható termékek és szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére online és offline egyaránt. Bár az is igaz, még mindig messze járunk ennek a mindennapi életben való megvalósulásától. Új ICO-k és blockchain fejlesztések időről időre felturbózzák a piacot, de még így is nehéz olyan offline üzletet találni, mely felkészült a kriptovaluták fogadására.

Ezek az üzletek vajon lemaradtak azzal, hogy nem fogadnak el kriptovalutát fizetőeszközként? Ahhoz, hogy ezt megválaszoljuk mélyebben el kell merülnünk a kriptovaluták és a hagyományos fizetési módszerek összehasonlításában.

Amikor összehasonlítjuk a kriptovalutákat az olyan fizetési módszerekkel, mint a jó öreg készpénz, már akkor kiütközik mennyire különbözőek. A kriptovaluta nem annyira biztos és kézzelfogható, mint mondjuk egy papírpénz, de kényelmet és rugalmasságot biztosít használójának.

Nem kell magaddal hurcolnod és nem kell az átváltásra sem várnod és annak is kevés a valószínűsége, hogy ellopják a tárcádból. De ezek az előnyök nemcsak a kriptovalutákra igazak, hanem az elektronikus fizetési módok sajátjai is egyben.

Amivel el is érkeztünk a hitelkártyákhoz és kártyás fizetéshez, melyek használata sokkal inkább elterjedt. Természetesen ezek is rendelkeznek olyan hátulütőkkel, mint például a hitelkártyás tranzakciók magas díjai, ráadásul a kriptovilág fejlesztéseinek egyik célja pont ezeknek a költségeknek a redukálása.

Biztonsági kérdésekben az előny a kriptovalutáknál van, mivel a kriptovilág a blockchain technológián alapszik, így azt irtózatosan nehéz megingatni vagy esetleg meghackelni. Mivel átlátható rendszer, így a tranzakciók könnyedén követhetők és a felhasználó nem költhet többet, mint amennyije ténylegesen van.

A kriptovilágban nem támaszkodunk harmadik félre, így egy rakás felesleges költség megspórolható és a bürökrácia is kivágható a folyamatból. Sokkal hatékonyabb és több szabadságot ad a felhasználónak. Személyes információkat sem kell megadni a tranzakciók lebonyolítása során, vagyis biztonság és anonimitás tekintetében mindenképpen veri például a Paypalt vagy a Stripe-ot.


Ha a fenti előnyöket számításba vesszük felmerül a kérdés, hogy vajon miért van az, hogy a kriptovalutákat még mindig nem fogadták el a kereskedők és vállalkozások világszerte? Ennek két fő oka van.

Az első indok, amiért a kriptovaluták még mindig nem terjedtek el az offline világban az a tranzakciós időknek köszönhető. Ezek sajnos még nem tartanak ott, ahol kellene. A valóságban a tranzakciók akár egy órát is igénybe vehetnek a legforgalmasabb időszakokban. Valljuk be, igencsak negatívan hat, ha a vásárlónak hosszú ideig kell várakoznia a fizetési tranzakció lebonyolításáig. Idegesítő a vásárlóknak és nem tesz jót az üzletnek sem.

A másik visszatartó tényezőt az ingadozó árfolyamok képviselik. A kriptovaluták a spekulációs törekvések kedvelt célpontjai, mivel rövid idő alatt hatalmas nyereségre lehet szert tenni. Ezzel együtt természetesen ugyanakkorát lehet bukni is.

Ha egy kereskedő kriptovalutát fogad el offline, előfordulhat, hogy az adott valutát sokáig nem tudja beváltani, mely ez idő alatt sokat veszíthet az értékéből, ami szintén nem kedvez az üzletnek.


Hogyan is lehetne megoldani ezt a két problémát?


A T.OS vállalkozásnak van erre egy innovatív válasza. A felhasználók megvehetik a TOSC - saját - coint, melyet gyors tranzakciókra hoztak létre. Ez ugyanannyira érzékeny az ingadozásra, mint a többi kriptovaluta.

Az ingadozási problémák legyőzése érdekében a felhasználók átválthatják TOSC coinjukat egy másikra, a TOSP-re. A TOSP nem volatilis, hanem a helyi valutához rögzített fix árfolyammal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy 1 TOSP New Yorkban 1 amerikai dollárt, míg Torontóban ugyanez 1 kanadai dollárt ér.

Az elgondolás kezdetnek nem rossz. Az árfolyam ingadozások és a hosszú tranzakciós idők problémájának megoldásával ösztönözhetnénk az offline üzleteket arra, hogy elfogadják a kriptovalutákat és élvezzék annak minden előnyét. 


További információ: www.bitcoinwarrior.net


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 5 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.