Decentralizált tőzsdék

2018.04.27

A kriptovaluta tőzsdék száma igencsak megugrott az elmúlt időszakban. Tavaly ilyenkor még 2500 volt a számuk, jelenleg 10.539 tőzsdén kereskedhetünk kriptovalutákkal. Különbséget kell tenni centralizált és decentralizált tőzsdék között, ez utóbbi biztonságosabb megoldást nyújt és ennek megfelelően fontos szerepet tölt be a kriptopiacon.


Mi is az a decentralizált tőzsde?

A decentralizált tőzsde egy olyan tőzsde/piactér, mely nem bízza harmadik fél szolgálataira az ügyfelek vagyonát. Ehelyett inkább, automatizált folyamatok segítségével közvetlenül a felhasználók között biztosítja a kereskedés lehetőségét. Legnyilvánvalóbb előnye az a tulajdonsága, hogy nem kell senkiben sem megbíznunk, mivel pénzeszközeinket egy saját személyes pénztárcában tartjuk és nem egy harmadik félnél.

Érdemes néhány decentralizált tőzsdét közelebbről is megismerni.

A legnagyobb forgalmú tőzsde a Binance, ami a legfrissebb hírek szerint Máltára költözik. Jelenleg Hong Kong-ban üzemel. Van lehetőség stop-loss-ra is, azonban - még - nincs lehetőség USD vagy EUR ellenében vásárolni kriptovalutákat. ICO szempontból sem volt rossz befektetés. Bitgur adatai szerint 2,8 Mrd USD forgalmat bonyolít naponta, amivel a piac összforgalmának több mint 30%-át teszi ki.


1. IDEX

Az IDEX egy népszerű és biztonságos decentralizált tőzsde, mely lehetővé teszi ERC20 tokenek kereskedését. A kereskedés volumenét tekintve a top decentralizált tőzsdék között helyezkedik el. Jelenlegi volumene 360 BTC, ami szép eredmény egy olyan tőzsdén, ahol 130 listázott kriptovaluta/vagyon keresekedhető.


2. Waves

A Waves vagy Waves Dex decentralizált tőzsde a Waves kriptovaluta és blockchain szülötte, a Waves blockchain-en működik. Mindenki saját vagyona felett őrködhet és felgyorsítja a tőzsdei folyamatokat azáltal, hogy kapcsolódó centralizált szolgáltatásokat is kínál. A kereskedés volumene jelenleg 187 BTC, 72 listázott kriptovaluta/vagyon mellett.


3. OpenLedger Dex

Az OpenLedger egy blockchain platform, mely decentralizált megoldásokat kínál a kriptopiacon. Saját decentralizált tőzsdéje az OpenLedger Dex, mely a BitShare grafén tehcnológiáját használja szolgáltatásaihoz.

OpenLedger számla nyitása nagyon egyszerű, nem igényel regisztrációt vagy KYC azonosítást. Csak a felhasználónév és a jelszó megjegyzése a lényeg arra az esetre, ha bármi rosszul alakulna. Volumene 320 BTC, 125 listázott kriptovaluta párral.


4. CryptoBridge Dex

A CryptoBridge Dex egy új belépő a decentralizált kriptotőzsdék között, a BitShares hálózaton fut. Támogatja az összes népszerű altcoin decentralizált kereskedését. Csak a tulajdonos tudja a privát kulcsát, egyedüli hozzáféréssel rendelkezik.

Saját tokene a BridgeCoin (BCO), mely előnyöket biztosít a token tulajdonosok számára. Kereskedési volumene 201 BTC, 38 listázott kriptovaluta/vagyon pár.


5. OasisDex

Újabb decentralizált tőzsde az Oasis Dex, mely alpha fázisban van, így egyelőre nem kifejezetten ajánlott kereskedésre. Ennek ellenére szép eredményt ért el, ami a kereskedési volumenét illeti. 90 BTC, mindössze 3 pár kriptovalutával.


6. Radar Relay

A Radar Relay Ethereum kereskedését teszi lehetővé közvetítő bekapcsolódása nélkül. Jelenleg béta fázisban működik. A tulajdonos egyéni ellenőrzéssel rendelkezik vagyona felett, MetaMask vagy Ledger Nano S pénztárcával használható. Volumene 3 BTC, 40 listázott kriptovaluta pár mellett.


7. BarterDex

Az egyik legfejlettebb decentralizált tőzsde, atomic swap technológiát használ, a Komodo platform terméke. Kereskedési volumene mindössze 2 BTC a 80 listázott kriptovaluta pár ellenére.


8. Bisq (BitSquare)

A Bitsquare a kriptovalutaák peer-to-peer piaca, teljesen decentralizált, teljes anonimitás biztosított. Nincs szükség névre vagy a személyi azonosság igazolására. Jelenleg 126 kriptovalutát támogat és elérhető Windows, Mac vagy Linux platformon. Mindezek ellenére volumene alacsony, 4 BTC - 11 listázott párral.


9. Stellar Dex

A hálózat használatához két kulcsra van szükség, mely nyilvános és titkos kulcsból áll. A nyilvános kulcs azonosítja a számlát, a titkos kulcs a számla eléréséhez és a tranzakciók lebonyolításához szükséges. Volumene 55 BTC, 6 pár listázott kriptovalutának/vagyonnak köszönhetően.


Természetesen még ennél is több decentralizált tőzsde áll rendelkezésre, melyek közül a legnagyobb az említett Binance. De ha már megbízható tőzsdékről beszélünk akkor a BitStamp-et külön ki szeretném emelni, ami nem decentralizált (tudtommal), azonban a legmagasabb engedélyezés szint mellett Luxemburgi engedéllyel rendelkezik és lehet USD-t és EUR-t is beutalni.

A Binance sokak által kedvelt tőzsde és nem véletlenül. A Binance tőzsdén a rendszer automatikus kedvezményeket ad a kereskedési díjakból, ha BNB-t (a tőzsde saját coinja) is tárolsz a számládon. Az első évben 50%-os kereskedési díjkedvezményt biztosítanak.

Igaz, hogy a fiat és kriptovaluta közötti átváltás nem lehetséges, nem lehet beutalni vagy bankkártyával feltölteni, de az összes jelentős coin elérhető és kereskedhető. (BTC, ETH, LTC, BNB). A coinmarketcap adatai szerint a Binance jelenleg 302 kriptovaluta kereskedését teszi lehetővé.

Aki a Binance-on tárolja Bitcoinját, az automatikusan megkapja a hard forkok után keletkező új kriptovalutákat is. 


További információ: coinsutra.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2400-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

Kövesd a híreket Twitter csatornánkon is!