Bitcoin és a koronavírus kapcsolata

2020.02.28

Egyre nagyobb bizonytalanságot okoz a koronavírus világszerte. Az amerikai részvénypiaci árfolyamok csökkenése komoly aggodalomra adhatna okot, ha nem láttunk volna, hogy pattanásig fújják a lufit a részvénypiacokon. A FED felelőtlen monetáris politikájának következménye volt a részvénypiaci árfolyamok irracionális növekedése, ami most kipukkadni látszik.

Történelmi negatív rekordokat láthatunk a héten. A Dow index 124 év legrosszabb hetét produkálta és még jön a mai nap. Az S&P 500 a világgazdasági válság óta nem eset ekkorát egy hét alatt.


Hogyan reagáltak a kriptovaluták?

Szombaton indult korrekció nagymértékben ledarálta az idei évben elért eredményeket, de az év eleji 7200 USD bitcoin árfolyamhoz képest még most is 22%-kal magasabb szinten vagyunk. Az idei éves csúcstól viszont kb. 16%-kal alacsonyabban.

A koronavírus miként hathat a bitcoin árfolyamára?

Nem gondolom, hogy egyenes ági összefüggést láthatunk, illetve az a jó, ha nem látunk, mert a bitcoin hatalmas előnye, hogy nem korrelál, azaz nem követ más befektetési eszközosztályokat.

Digitális arany lesz-e a bitcoin?

Még nem tudhatjuk, de reménykedünk benne, hogy így lesz. Minderre csak akkor van esélyünk, ha széles körben ismert és elismert befektetési alternatívává válik.

Jó ötlet-e befektetéseink 1%-át bitcoinban tartani?

Egyet kell, hogy értsek a Facebook korábbi ügyvezetőjével, a Virgin Galactic elnökével - Chamath Palihapitiya - véleményével. Valóban nem tűnik rossz gondolatnak, ha a nettó keresetünk 1%-át bitcoinba fektetjük. Valóban úgy látszik, hogy a bitcoin minősége egy teljesen korrelálatlan eszközosztály, nem áll korrelációban a hagyományos árukkal, részvényekkel és más befektetési eszközökkel.

A bitcoinba félretett vagyonunk töredékét nehezebb időkre érdemes tartogatni és erősen bízni benne, hogy a japán és amerikai jegybankok felelőtlen makrogazdasági lépései nem vezetnek a pénzügyi rendszer instabilitásához. Egyszóval reménykedjünk, hogy soha nem kell felhasználjuk, tekintsük azt stratégiai tartaléknak.

Abban már nem értek egyet Palihapitiyaval, hogy "csak krízishelyzetben nézzünk rá, akkor, amikor már valóban szükséges."

Láthattuk, hogy mennyire ingadozik az árfolyam. Ha folyamatosan vásárolunk bitcoint, azaz átlagolunk, az jó és kifizetődő módszer. A tőkénket azonban mindig védenünk kell és az elért eredményt is érdemes részben vagy egészben kivenni és más eszközosztályokba fektetni.

Furcsán fog hangzani!

Véleményem szerint a kriptovaluta befektetések profitjának 50%-át gyerekeinknek kell félretennünk 18 éves korukig babakötvénybe.

Nagy kár, hogy minderre lassan 25 év befektetői tapasztalat után jöttem rá és lassan mindkét gyermekem már átlépi a nagykorúság határát. De sokatoknak még van ideje.

Igen tudom, hogy nincs időnk napi rendszerességgel kezelni kriptovaluta portfóliónkat, főleg nem a nap 24 órájában. Mi is erre a végkövetkeztetésre jutottunk.

Az árfolyamok ingadozása (volatilitása) ellenségünkké vált, pedig ha "meg tudnánk szelídíteni" akkor akár barátunk is lehetne.


Kriptobefektetési tapasztalatinkat felhasználva sikerült kitalálnunk egy befektetési módszertant, ami kriptotőzsdéken bizonyítottan jól működhet, de reméljük, hogy sikerül a részvénypiacokra is bevezetni.

Portfolion Managernek neveztük el és bárki számára lehetőséget biztosítunk, hogy egyedi kockázati szintjének megfelelően - tét nélkül - próbálja ki, hogy mennyi eredmény lehetett volna elérni a kriptotőzsdéken 2017. októbere és a tegnapi nap között, tetszőleges időszakokban és beállítási feltételekkel.


Íme egy példa:

Ha 100 USD értékben hetente vásároltunk volna BTC-t, ETH-t és BNB-t 2017. október 1-től a tegnapi napig az alábbi feltételekkel:

  • 10%-os tőkekockázatot vállalva,
  • 50% nyereség elérése után, a nyereség 20%-át kockáztjuk csak,
  • áresés esetén automatikus profitkivéttel,
  • majd további 10%-os árfolyamesés esetén tőkekivéttel

Akkor csupán 1073 USD-t kockáztattunk volna és 1454 USD eredményt értünk volna el. Ha mindezt Hodler, azaz vesszük és tartjuk módszerrel tettük volna meg, akkor 12.000 USD-vel kellett volna rendelkezzünk és 7.451 USD nyereséget értünk volna el.

Részleteiben az alábbi linken megtekinthető: PortfolionManager.com

Hajrá teszteljétek ti is, mi lett volna ha.


Ha érdekel titeket a közeljövőben indítandó rendszerünk, e-mail címeteket megadásával a rendszerbe kerültök és a későbbiekben értesülhettek a részletekről.

Üdvözlettel:

Pataki Gábor, a CoinBroker alapítója