KRIPTOVALUTÁK BEMUTATÁSA

Kriptovaluták amire figyelünk

A Bitcoin a jelenleg legelterjedtebb és legismertebb kriptovaluta. Peer-to-peer alapon működik, tehát nem megy keresztül semmilyen bankon és nem kerül átváltásra, ebből következik alacsony kezelési költsége, illetve egyszerű globális használata. Magasfokú biztonsági algoritmussal rendelkezik, mely biztosítja bitcoinban tárolt pénzének biztonságát. Az egyre növekvő elfogadóhelyek számának köszönhetően a Bitcoin lehetővé teszi bármely termék megvásárlását a világ bármely pontján, gyorsan és egyszerűen. 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátotta ki. További információk a Bitcoinról.A Cardano egy decentralizált platform, mely az Ethereumhoz hasonlóan okosszerződésekkel (smart contract) foglalkozik, úgy is mondhatjuk, hogy az Ethereum konkurenciája. A különbség abban rejlik, hogy megoldásokat kínál a szabályozásra, a biztonságra, az irányításra és a hosszú távú tervezésre.

Az Ouroboros PoS algoritmust használja, melyet a saját csapata fejlesztett ki. Rétegekből épül fel, mely lehetővé teszi a soft fork alatti bővítést is. További információk a Cardanóról.


A Dash kriptovaluta gyors növekedését és népszerűségét a közösségre való támaszkodásának és annak bőkezű díjazásának köszönheti. A kifizetés azonnali, a hálózat gyors és biztonságos a fejlett miner rendszernek köszönhetően. A biztonság magas fokú és lehetőség van teljes anonimitásra a tranzakciók és az egyenleg elrejtésére. A platform fejlesztéséért kitűzött jutalmak pedig előre hajtják az egész projektet. 2014-es indulása óta rohamosan növekszik az értéke. További információk a Dash-ről.

Régebben többet gondoltunk róla :( 

Az EOS egy blockchain alapon működő decentralizált operációs rendszer, melyet arra fejlesztettek ki, hogy lehetőséget nyújtson blockchain applikációk kialakítására, fejlesztésére, biztosítva az összes szükséges funkciót és technológiát. 

A skálázhatóság biztosított (milliós tranzakció másodpercenként), tulajdonosi modellje megszünteti a tranzakciós díjakat, mely az Ethereum komoly vetélytársává teszi. További információk az EOS-ről.Az Ethereum a Bitcoint elterjedtségében nem meghaladó, de technológiai fejlettségében azt túlszárnyaló kriptovaluta. A Bitcoinnál is gyorsabb globális tranzakciók és alacsony kezelési költség mellett, lehetőség van az automatizált felhasználók közti tranzakciókra, amely egy harmadik fél beavatkozásának hiányában, és a fejlett blockchain biztonsági technológiának köszönhetően magas szintű megbízhatóságot biztosít. Az Ethereum ugyanakkor nem csak kriptovalutaként használható, hanem platformként is szolgál a felhasználók közötti feltételhez kötött szerződések, virtuális tartalmak közvetítéséhez. 2015-ben jelent meg egy 2 éves fejlesztést követően. További információk az Ethereum-ról.A Polkadot-ot az Ethereum kihívójaként szoktuk nevezni. Az Ethereum társalapítója Gavin Wood indította útjára. ICO szakaszban 140 millió dollárt gyűjtöttek 2017-ben.

A platform célja - a Chanlinkhez hasonlóan - a blokkláncok közötti poolokat és tokenaukciók létrehozása. 

Az induláskor három likviditási pool indult el, ami korlátozott számban tudta fogadni a beérkező letéteket. Több mint 10 ezer felhasználó érkezett a Polkastarter honlapra pillanatok alatt és a két fix hozamú pool tokenjeit 30 másodperc alatt elkapkodták. 

A pool-okban végül összesen 200-an letétet elhelyezni 340 ETH értékeben. 

Érdemes rá odafigyelni. 

A Chainlink egy olyan decentralizált rendszer, melynek célja, hogy összekapcsolja az okosszerződéseket a való világból származó adatokkal. Mivel a blockchain nem képes arra, hogy a hálózatán kívüli adatokhoz hozzáférjen, így a ChainLink fejlesztői erre a problémára kínálnak megoldást. A rendszer a megszerzett külső forrásból származó adatok alapján kezdeményezi az okosszerződések teljesítését az előre meghatározott feltételek megvalósulása esetén. 

További infokat itt ovashattokA Litecoin a Bitcoinhoz hasonlóan, a blockchain technológiát használja. Használata gyors és olcsó globális szinten is. Adaptációja alkalmazásokban és weblapokon egyszerű. Könnyedén váltható át euró, illetve dollár valutákról is és használatához nincs szükség többre, mint a valuta saját programjára, amely minden platformon elérhető. 2011-ben hozták létre és tőkekapitalizációja azóta is megállás nélkül növekszik. További információ a Litecoin-ról. A NEO egy kínai blockchain technológiára épülő Ethereumhoz hasonlító kriptovaluta, mely számos technikai újítást nyújt az Ethereummal szemben, ezek közé tartozik a blockchainek közti smart contractok teljesítése, védettség a kvantum számítógépek számítási teljesítményének a technológia feltörésére használása ellen, illetve több támogatott programozási nyelv a nyílt forráskódú szoftver fejlesztésének egyszerűbbé tételévé. További információk a NEO-ról.Régen (2018-ban) hittünk bennük

Az OmiseGO az Omise kriptovaluta "bankrendszer" működését biztosító Ethereum alapú kriptovaluta. Az OmiseGO nem alkalmas fizetésre, vásárlása egyfajta befektetési módot tesz lehetővé az Omise-ba és megfelelő mennyiségű coin vásárlása után validátorrá lehet válni. Az Omise olyan szolgáltatásokat nyújt, mint közvetlen alacsony tranzakciós díjú kriptovaluta váltás BTC, ETH és LTH coinok között. További információ az OmiseGo-ról.Az Omnitude a blockchain ökoszisztémák radikálisan új megfogalmazása. Nemcsak megalkothatjuk saját blockchain hálózatunkat, mely integrálja a vállalkozási rendszereket, ellátási láncokat és e-kereskedelmi platformokat, de lehetővé teszi egy fejlesztői közösség létrehozását, mely valós problémákra keres és épít blockchain megoldást. További információk az OmniTude-ról.Az Ontology Network egy kínai cég terméke, olyan blockchain hálózat, melynek célja, hogy megszüntesse a korlátokat a blockchain és az üzleti szektor között. Az Ontology abban alkotott kiválót, hogy olyan cégek számára is lehetővé teszi a blockchain használatát, akik korábban nem rendelkeztek ismeretekkel az elosztott hálózatok világából. További információk az Ontology-ról.A Ripple kriptovaluta a bankok közötti nemzetközi tranzakciók lebonyolításának leegyszerűsítéséért és költséghatékonyabbá tételéért jött létre. Sikere főleg a korai blockchain technológia alkalmazásának köszönhető. A tranzakciót lebonyolító számítógépek nem anonimek a Bitcoinnal szemben, mellyel áthidalták a Bitcoin esetleges biztonsági réseit. A Ripple 2012-ben jött létre és azóta cégük nagy mértékben növekedett. További információ a Ripple-ről.Nyílt forrású protokoll, mely lehetővé teszi ERC20 tokenekek kereskedését az Ethereum blockchainen. Olyan piacteret kínál, ahol nincs szükség arra, hogy bárkire is rábízd a pénzedet, kivéve az okosszerződésekre, melyekbe senki sem nyúlhat bele. Nincs állásidő, minden egyes tranzakció automatikusan lezajlik anélkül, hogy az ügyfélnek kockázatot kellene vállalnia.  További információk a 0x-ről.

További kriptovalutákat és azok árfolyamait - régebben  a coinmarketcap.com oldalon - ma már a nomics.com  találod követjük.

Kriptovaluta szótár