ADÓZÁS

Nagyon fontos témakör az adózás kérdése, mellyel nem árt tisztában lenni, ha kriptovalutákkal is foglalkozunk. Ez pedig egy nehéz kérdés lévén, hogy a magyar törvényekben egyelőre nincsen szó kriptovalutákról.

Jelen állás szerint a kriptovaluták nem minősülnek pénznek, értékpapírnak vagy immateriális javaknak, ezért adózási szempontból sem alkalmazhatóak az ezekre vonatkozó szabályok. Más lehetőség híján a kriptovalutákkal elért eredmények az "egyéb jövedelem" kategóriába tartoznak és e szerinti adózás vonatkozik rájuk.

A gyakorlatban ez azt jelenti 2018-ban, hogy a jövedelem 82%-a után kell adózni egyszer 15%-os személyi jövedelemadót, majd a 22%-os egészségügyi hozzájárulást, ami valljuk be nem kevés. Ehhez még hozzájön az is, hogy kriptovaluták esetén az elért nyereség és veszteség nem vezethető össze, ami azt jelenti, hogy veszteség esetén is adózni kell.

Ha valaki kriptovaluta bányászatra adja a fejét, annyival jár jobban az előzőekhez képest, hogy lehetősége van a költségek levonására tételes költségelszámolás vagy 10%-os költséghányad formájában.

Cégként talán némileg egyszerűbb a helyzet, hiszen itt egy cég adózásának megfelelően kell eljárni, majd a 9%-os társasági adót megfizetni.

Természetesen jó pár olyan terület van, ahol nem egyértelmű, hogy hol és milyen számokkal kell számolni, ezért nagyon is időszerű lenne már az egyértelmű és átlátható szabályozás. 

Néhány országban már történ előrelépés az ügyben, a teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhányat.


Egyesült Királyság

Kriptovaluták jogi meghatározása: kis összeg esetén befektetésnek minősül, rendszeres használat esetén működőtőkének

A kriptovaluták az Egyesült Királyságban az alkalmi felhasználók számára tőkenyereség adó kategóriába tartoznak, mivel befektetésnek minősülnek.

A kripto-kripto tranzakciók szintén adókötelesek. Az adózás összeghatára jelenleg 11 850 font. A magasabb összegek adózása az alábbiak szerint alakul:

11 851 font - 46 350 font kereset között 20%

46 351 font - 150 000 font kereset között 40%

150 000 fontot meghaladó éves kereset esetén 45%


Japán

Kriptovaluták jogi meghatározása: legális fizetőeszköz, adóhatósági besorolása szerint egyéb bevétel

A kriptotulajdonosoknak 15-55% közötti összeget kell fizetni az éves adóbevallásukban feltüntetett összegek nyeresége után.

Japánban jelenleg is folynak tanácskozások az adózás megváltoztatására. A tervek szerint a jelenlegi százalékokat egy 20%-os fix adókulcs váltaná fel, ami jóval kedvezőbb lehetőséget kínálna.


Németország

Kriptovaluták jogi meghatározása: privát pénz

A kereskedéssel, váltással, bányászattal szerzett profit tőkenyereség adó alapját képezi, ami jelenleg 25-28%.

Ha viszont a kriptopénzeket több mint egy évig tartják, akkor utána az eszköz adómentes.