KRIPTOVALUTÁK BEMUTATÁSA

Buy Bitcoins with Credit Card

A Bitcoin a jelenleg legelterjedtebb és legismertebb kriptovaluta. Peer-to-peer alapon működik, tehát nem megy keresztül semmilyen bankon és nem kerül átváltásra, ebből következik alacsony kezelési költsége, illetve egyszerű globális használata. Magasfokú biztonsági algoritmussal rendelkezik, mely biztosítja bitcoinban tárolt pénzének biztonságát. Az egyre növekvő elfogadóhelyek számának köszönhetően a Bitcoin lehetővé teszi bármely termék megvásárlását a világ bármely pontján, gyorsan és egyszerűen. 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátotta ki. További infók Wikipedian olvashatók.

A Ripple kriptovaluta a bankok közti nemzetközi tranzakciók lebonyolításának leegyszerűsítéséért és költséghatékonyabbá tételéért jött létre. Sikere főleg a korai blockchain technológia alkalmazásának köszönhető. A tranzakciót lebonyolító számítógépek nem anonimek a Bitcoinnal szemben, mellyel áthidalták a Bitcoin esetleges biztonsági réseit. A Ripple 2012-ben jött létre és azóta cégük nagy mértékben növekedett. Ha még többet szeretnél tudni a Ripple-ről ide kattints

Az Ethereum a Bitcoint elterjedtségében nem meghaladó, de technológiai fejlettségében azt túlszárnyaló kriptovaluta. A Bitcoinnál is gyorsabb globális tranzakciók és alacsony kezelési költség mellett, lehetőség van az automatizált felhasználók közti tranzakciókra, amely egy harmadik fél beavatkozásának hiányában, és a fejlett blockchain biztonsági technológiának köszönhetően magasszintű megbízhatóságot biztosít. Az Ethereum ugyanakkor nem csak kriptovalutaként használható, hanem platformként is szolgál a felhasználók közötti feltételhez kötött szerződések, virtuális tartalmak közvetítéséhez.  2015-ben jelent meg egy 2 éves fejlesztést követően. További részleteket az Ethereum-ról itt találsz


A NEM, egy a többihez hasonló kriptovaluta, mely a blockchain technológia továbbfejlesztésével próbál kiemelkedni. A NEM az első privát és nyilvános blockchain hálózatot adaptáló kriptovaluta. Blockchain technológiája eltér a többi kriptovalutájétól abban, hogy lehetőség van különböző platformok között váltani, illetve fejlett tűzfal védelemmel van ellátva az alkalmazás, tehát ott tárolt kriptovalutánk biztonságban van. 2015-ben jelent meg. További infók Wikipedian olvashatók.


Az Ethereum classic az Ethereum-ból vált ki miután egy hacker támadás folytán kénytelenek voltak elvágni a blockchaint. Voltak támogatói és ellenzői is a blockchain feldarabolásának, utóbbiak folytatták a régi blockchaint. Azóta fejlesztették az ethereum classicot, számos téren bővítették felhasználói, de még mindig számos téren hasonló vagy megegyező az Ethereummal. 2015-ben történt a blockchain szétvágása, amely a közösséget is kettévágta. További infók Wikipedian olvashatók.

A Litecoin a Bitcoinhoz hasonlóan, a blockchain technológiát használja. Használata gyors és olcsó globális szinten is. Adaptációja alkalmazásokban és weblapokon egyszerű. Könnyedén váltható át euro, illetve dollár valutákról is és használatához nincs szükség többre, mint a valuta saját programjára, amely minden platformon elérhető. 2011-ben hozták létre és tőkekapitalizációja azóta is megállás nélkül növekszik. Litecoin-ról további információt itt találsz

IOTA a többi kriptovalutától eltérően nem a blockchain technológiát alkalmazza, hanem az úgynevezett "tangle ledger"-t. Ennek a fő előnye az, hogy a tranzakcióknak egyáltalán nincs költsége, ezáltal megkönnyítve a business-2-business tranzakciókat mind lokális, mind globális szinten. Az IOTA emellett platformot biztosít az anonim és lekövethetetlen üzenetküldésekhez és szavazáshoz. Az androidos alkalmazása segítségével bárhova, bárkinek lehetőségünk van pénzt utalni. Az IOTA fejlesztése 2015-ben kezdődött meg és 2017-re jelent meg. További információért látogasson el a hivatalos oldalra.

A Dash kriptovaluta gyors növekedését és népszerűségét a közösségre való támaszkodásának és annak bőkezű díjazásának köszönheti. A kifizetés azonnali, a fejlett miner rendszernek köszönhetően. A biztonság magas fokú és lehetőség van teljes anonimitásra a tranzakciók és jelenlegi egyenleged elrejtésére. A fejlett miner rendszernek köszönhetően a hálózat gyors, biztonságos és forradalmi. A platform fejlesztéséért kitűzött jutalmak pedig előre hajtják az egész projektet. 2014-es indulása óta rohamosan növekszik az értéke. Ha még részletesebben szeretnéd megismerni a Dash-t ide kattints

A Monero egy olyan decentralizált kriptovaluta, amely lekövethetetlensége, és teljes anonimitásának köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nyílt forráskódja miatt több mint 240 fejlesztő vett részt a Monero fejlesztésében, ennek következtében sokkal ellenállóbb hacker támadásokkal szemben és az állam sem képes lenyomozni egyedi technológiájának köszönhetően.

Az OmiseGO az Omise kriptovaluta "bankrendszer" működését biztosító Ethereum alapú kriptovaluta. Az OmiseGO nem alkalmas fizetésre, vásárlása egy fajta befektetési módot tesz lehetővé az Omise-ba és megfelelő mennyiségű coin vásárlása után validátorrá lehet válni. Az Omise olyan szolgáltatásokat nyújt mint közvetlen alacsony tranzakciós díjú kriptovaluta váltás BTC ETH és LTH coinok között, fizikai értékek tokenalizáslása és sok más.

A NEO egy kínai blokchain technológiára épülő Ethereumhoz hasonlító kriptovaluta mely számos technikai újítást nyújt az Ethereummal szemben, ezek közé tartozik a blockchainek közti smart contractok teljesítése, védettség a kvantum számítógépek számítási teljesítményének a technológia feltörésére használása ellen, illetve több támogatott programozási nyelv a nyílt forráskódú szoftver fejlesztésének egyszerűbbé tételévé. További részletes információkat itt olvashatsz

A Bitconnect egy decentralizált Blockchain rendszerre épített coin melynek a célja a vagyona biztonságos eltárolása. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően eltárolt vagyona teljes biztonságban van és a rendszerbe befektetett pénze után rendszeresen kap egy kisebb összeget, emellett megnövelheti a befektetett összeget ha megfelelő időben váltja át vagyonát Bitcoinba majd vissza.A Cardano egy decentralizált platform, mely az Ethereumhoz hasonlóan okosszerződésekkel (smart contract) foglalkozik, úgy is mondhatjuk, hogy az Ethereum konkurenciája. A különbség abban rejlik, hogy megoldásokat kínál a szabályozásra, a biztonságra, az irányításra és a hosszú távú tervezésre. 

Az Ouroboros PoS algoritmust használja, melyet a saját csapata fejlesztett ki. Rétegekből épül fel, mely lehetővé teszi a soft fork alatti bővítést is. További információk a Cardanóról itt találsz.

A Lisk egy olyan blockcahinre épülő platform mely segítségével blockchain alapú alkalmazásokat hozhatnak létre a fejlesztők saját a coinnal a blockchain oldal-láncaira építve. A Lisk célja hogy elérhetőbbé tegye a blockchain technológiát a fejlesztők számára és kisebb módosításokkal létrehozhassák rajta az általuk kitervelt szoftvert.

További kriptovalutákat és azok árfolyamait a coinmarketcap.com oldalon találod meg.

Kriptovaluta szótár