KRIPTOVALUTÁK

KRIPTOVALUTÁK - MI AZ OKA A BITCOIN BOOM-NAK? 

A Bitcoin ára 2016. é vben  350%-ot növekedett, majd idén az év eleji 900 dolláros árszintről ismételten 4000 dollár fölé emelkedett. Mégis mi ez a nagy felhajtás körülötte? 

Számos tényező befolyásolja a Bitcoin jelenlegi fellendülését.  Sok elemző a kereslet növekedésével az árfolyam további emelkedésére számít. Erre azonban nincs garancia, hiszen továbbra is egy kiemelt kockázattal bíró területről beszélünk.

Nagy befektetők érdeklődése  

A globális politikai és gazdasági bizonytalanság közepette a befektetők elfordultak a hagyományos részvény- és kötvénypiacoktól, amelyeket olyan események ráztak meg, mint a Brexit-szavazás vagy az amerikai elnökválasztás. 

Ron Quaranta, a Wall Street Blockchain Szövetségének elnöke elmondta, hogy az intézményi befektetők, mint például a bankok, a biztosítók, a nyugdíjalapok, a fedezeti alapok és a vagyonkezelők, újfajta befektetésként kezelik a Bitcoint és az Ethereumot, a rivális kriptovalutát. Továbbá úgy gondolja, hogy a befektetők igazán fogadhatnak a blockchain sikerére - ami a bitcoin mögött álló úttörő technológia.

A bitcoin hullámát az Egyesült Államokon kívüli megnövekedett befeketetői érdekek is hajtják, különös tekintettel Kínára, Dél-Koreára és Japánra.

Az is egy feltételezés, hogy a tehetős kínai befektetők a kriptovalutát eszközként használják, hogy korlátozzák az országból történő tőkekiáramlást.

Jól látható a közeli jövőben egy hivatalos bitcoin tőzsdei alap létrehozása. Bár a javasolt alapot az Egyesült Államok Értékpapír-, és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága eredetileg elutasította, a szabályozó hatóság felülvizsgálja a döntését, ami tovább fokozza a várakozásokat.

Egyre több ember használja 

A korábbi elutasítás ellenére a bitcoin egyre népszerűbb és egyre nagyobb a létjogosultsága. Japánban például az új jogszabályok lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy törvényes fizetőeszközként fogadják el.

Az orosz kormány, amely korábban ellenséges volt a bitcoinnal és más kriptovalutákkal szemben, most kezdi őket elfogadni.

Számos bank már bízik eléggé a bitcoinban, hogy kifizetéseiben használja. A CNBC jelentése szerint májusban 10 pénzügyi intézmény iratkozott fel, hogy valós idejű nemzetközi kifizetéseket tudjon végrehajtani kriptovalutával. Olyan ügyfelek listájához csatlakoztak, mint a Bank of America és az RBC.

Kriptovaluták szótára

Elfogadtak egy "bitcoin skálázási megállapodást

A bitcoinnak vannak problémás területei. Ezek közül a legnagyobb küzdelem, hogy megbirkózzon a tranzakciók számával. A bitcoin technológia senkinek sem a tulajdona, tehát bármely változtatáshoz szükség van a bitcoin közösség jóváhagyására.

A bitcoin szoftverfejlesztésben résztvevők évek óta vitatkoznak arról, hogy hogyan lehetne leküzdeni a kapacitás problémákat. A 2017-es blockchain technológiai csúcstalálkozón a Digitális Valuta Csoport, mely 56 vállalatot képvisel 21 országban, elfogadott egy bitcoin skálázási megállapodást.

Oroszország 2017. nyarától tervezi szabályozni a kriptovaluták vásárlását 

Az orosz központi bank vezetője a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy Oroszország digitális pénzügyi eszközként kezeli a bitcoint, nem mint virtuális pénzt. Az új szabályozás ugyanezt a gondolatmenetet követi és a kriptopénzeket digitális eszközként definiálja. Azért fontos a digitális pénzek kategorizálása, hogy a megfelelő adózási formát lehessen rá alkalmazni, így pedig a jövőben elkerülhető lesz a kettős adózás, mert a bitcoin nem lesz forgalmi adó köteles termék.

A nyár végi új szabályozás bevezetésével egyrészt felélénkülhet Oroszországban a kriptogazdaság, mert az állam hivatalosan is elismeri a digitális pénzek létjogosultságát. Másrészről azonban a helyi közösség aggályait fejezte ki a személyi azonosítás miatt. Hiszen a bitcoin egyik nagy vonzereje, az anonimitás veszik el a személyi azonosításhoz kötött vásárlás révén.

Személyes konzultációs lehetőség